Graag stel ik me even voor, ik ben:

Chantal Lodder

In het bezit van 2 paarden

Van jongs af aan rijd ik al paard of ben ik bezig geweest met paarden. Op het moment dat ik een eigen paard kocht reed ik nog op de reguliere manier dressuur, en wist totaal nog niet waar ik op moest letten bij een paard als je een paard kocht.

Na drie jaar ongeveer kwam ik er achter dat de reguliere dressuur niet mijn manier was om een paard te trainen, onder andere door lichamelijke klachten zoals rugklachten, nekklachten maar ook onder dwang een paard trainen was niet waar ik mezelf in kon vinden.

Ik wilde graag meer genieten met mijn paarden, naar het strand, bos, wandelen, vertroetelen, maar ook heel graag dat wij samen konden werken, meer connectie kregen maar het belangrijkste dat wij mentaal, fysiek, en conditioneel in balans waren en bleven.

13 jaar geleden begon het hele verhaal.

Ik kwam terecht bij een vriendin op stal, daar stonden de paarden overdag buiten en snachts binnen, met 3x per dag hooi, en buiten staan in de regen dat is ook sneu, maar het tegenovergestelde bleek de waarheid te zijn.

Gelukkig vandaag de dag wordt er meer gekeken naar de manier van huisvesten van paarden en mogen ze merendeels van de dagen naar buiten.

Trainen met dwang, het moeten trainen om meer punten te behalen tijdens mijn wedstrijden, alle hulpmiddelen uit de kast moeten halen om mijn paard in bedwang te houden, met tegenzin naar mijn paard gaan omdat het alleen maar vechten was, zelf naar de fysio moeten omdat mijn rug dit niet aankon, tot aan mijn paard dag en nacht op stal zetten.

Dit moest en wilde ik anders, en snel ook!

Waar ik het erg spannend vond allemaal werden mijn paarden gelukkiger met de minuut, mijn paarden vonden dit geweldig en leefde helemaal op.

Na een aantal gesprekken met de eigenaresse van de stalling over zowel trainen en huisvesten, zijn wij via haar begonnen met het volgen van clinics.

Zij vertelde mij dat ik alles anders kon aanpakken qua training, mij met alle liefde wilde helpen, maar ik moest er wel voor open staan voor de volle 100%.

Loswerken en grondwerken wat onder andere het begin van de basis is, en onderdeel zijn van oefeningen. Het enige wat ik dacht, ‘’je gaat toch niet naast je paard lopen’’, maar ik ging er mee aan de slag en gaf het een kans. Veel trainen soms twee keer per dag, en elke week lessen.

Ook hierbij vergiste ik mij compleet…

…ik zag mijn paarden met de dag positief veranderen in training.

Je leert bewuster kijken naar jezelf, de bewegingen, je gedachtes, en de zachtheid die je kan toepassen bij een paard.

De band werd zo sterk tussen mijn paarden en mij dat ik elke dag met plezier ging trainen, buitenritjes kon maken en kon genieten zoals ik dat al eerder wilde.

Ik hoefde geen hulpmiddelen meer te gebruiken, ik had geen getouw trek meer, ik hoefde me voor niemand te bewijzen, leerde hun kalmerende signalen herkennen en werd daardoor juist een heel ander en beter gelukkiger persoon.

Ik groeide in alles, volgde workshops onder andere over manier van huisvesten van paarden, inzicht in hoeven, stuk voeding, startte in 2022 met level 1 centered riding opleiding, en in 2023 ben ik afgestudeerd instructrice niveau 1 bij ´´ De Paardenbasis´´ opgericht door Marion van de Klundert.

We trainde samen met plezier, bouwde steeds meer een connectie op, ze wilde graag met mij aan de slag en ik leerde hoe ik hun kon begrijpen en hun kon ondersteunen waar nodig om hen zo fysiek, mentaal en conditioneel in balans te houden, maar niet alleen de paarden, ik bemerkte dat er ook een hele hoop werk voor mijzelf was.

Mijn bekken stonden wat scheef, spande snel al mijn spieren aan, zette snel kracht in mijn armen, en was me totaal niet bewust van mijn eigen lichaam.

Na veel clinics van Marius Schneider, Christofer Dahlgren, Bent Branderup, lessen van verschillende instructrices in de Academische rijkunst, cursussen volgen zijn we onwijs gegroeid en leerde ik mijn paarden steeds beter kennen visa versa.

Waar wordt ik nou echt gelukkig van, ruiters en paarden in balans krijgen zowel mentaal als fysiek.

Daarnaast wil ik graag ook ruiters kunnen begeleiden in het huisvesten van paarden.

Want wat wil je nou nog meer naast een onwijs gave hobby hebben waar je energie uithaalt en daar je werk van kan maken.

Alhoewel ik het eigenlijk niet zie als werken, maar puur met liefde ruiter en paard wil begeleiden van het begin tot het eind.

Waar bestaat de gehele training dan uit, hieronder vind je een overzicht van een laddertje die toegepast wordt in de training met jou en je paard.

Houd er wel rekening mee dat dit niet perse van boven tot onder getraind moet worden, wij vinden een mooi plan en doel voor jou en je paard naar aanleiding van een intakegesprek.

Dat wil zeggen dat het kan zijn dat we eerst met grondwerk kunnen starten ipv loswerken of andersom.

Ik kijk naar de ervaring/kennis die je als ruiter bezit, maar vooral naar wat ruiter en paard zowel mentaal als lichamelijk aankunnen op dat moment.

Als eerste kijk ik naar de kalmerende signalen van een paard en leer jou deze ook herkennen waardoor je steeds beter leert communiceren met je paard.